Hoe lang is speciaalbier houdbaar? Het is een mooie vraag met een uitgebreid antwoord. In deze blog vertellen we je meer over de houdbaarheid van diverse soorten bier en de trends daarin. Maar hierbij alvast een tipje van de sluier: Over het algemeen kunnen bieren met een lager alcoholpercentage (<6%) 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden. Bieren met hergisting op de fles kunnen onder de juiste omstandigheden 12 maanden of langer goed blijven.
De houdbaarheid van bier is dus afhankelijk van de bierstijl. De IPA en Barleywine (gerstewijn) liggen het meest uit elkaar. Sommige IPA’s worden met verse hop gebrouwen en moeten daarom koel bewaard blijven en het liefst zo snel mogelijk gedronken worden. Een echte hopsmoothie dus. Een Barleywine daarentegen kan onder goede condities makkelijk 6-8 jaar bewaard blijven. Een goed voorbeeld hiervan is de Hertog Jan Grand Prestige.
Goede bewaarcondities betekend voor bier een donkere ruimte en een constante temperatuur. De kelder is dus een ideale bewaarplaats. Aangezien licht een negatieve invloed heeft op de smaak van bier blijft bier in blik over het algemeen beter van smaak dat bier in glas.
Omdat het erg lastig is of je bier nu wel of niet goed is blijft ons advies: kijk, ruik en (vooral) proef. EN om je verder te helpen hieronder een overzicht met bierstijlen die goed of minder geschikt zijn om te drinken na het verlopen van de houdbaarheidsdatum:
Goed geschikt
Minder goed geschikt