Is het nou pils of bier? Wat zijn de verschillen tussen die 2, en hoe zijn beide namen ontstaan? Kortgezegd is iedere pils een bier, maar niet ieder bier een pils. Hoe zit dat precies? In deze blog leggen we je alles uit zodat je de volgende keer precies weet of je een pils of bier kan bestellen.
Laten we beginnen met de pils. Pils is een biersoort van ruim 170 jaar oud. Het werd voor het eerst gebrouwen door de Duitser Josef Groll in de Tsjechische stad Pilsen, vandaar de naam pils. Josef Groll besloot een eigen bier te brouwen met een unieke gistingsmethode: via ondergisting. Dit betekend dat het bier bij lage temperaturen werd vergist. Pils wordt meestal gebrouwen uit water, mout, hop en gist en bevat over het algemeen 4-5% alcohol.
En dan bier. Bier is een overkoepelende naam voor de verschillende bierstijlen die bestaan. 1 van die bierstijlen is dus Pils, enkele andere zijn Blond, Tripel, IPA en Stout. Vrijwel al die andere bierstijlen worden bovengistend gebrouwen, dus met hoge temperaturen. Door de hoge temperatuur ontstaat meer smaak door de gist. Bij bovengistende bieren worden vaak ook andere smaakmakers toegevoegd zoals kruiden of fruit.
Ongeveer 80% van het gedronken bier in Nederland bestaat uit Pils. Tijdens de World Beer Awards 2021 werd de Alfa edel pils benoemd tot het beste bier van de wereld in de categorie ‘Classic Pils’. In principe is dit dus de beste Pils van Nederland.