Door een recente overname mag het biermerk Achel niet meer de naam Trappist gebruiken op de etiketten. Reden om eens wat dieper in dit kenmerk te duiken. En wat is Abdijbier? In deze blog lees je alles over Trappistenbier, Abdijbier en de verschillen tussen deze 2.
Trappistenbier is bier dat door monniken die lid zijn van de kloosterorde der Cisterciënzers. De naam Trappistenbier heeft niet te maken met de bierstijl, maar met de afkomst van het bier. De regels om de naam Trappist te mogen dragen zijn vastgesteld door de Internationale Vereniging Trappist en zijn:
Abdijbieren zijn van oorsprong Belgische bieren die in een abdij werden gebrouwen. Voorbeelden hiervan zijn de klassiekers blond, dubbel en tripel. Inmiddels worden veel bieren ook buiten een abdij gebrouwen. Verder zijn er ook brouwerijen die abdijbieren brouwen terwijl de brouwerij geen connectie heeft met een abdij.
Op het hoogtepunt waren er wereldwijd 12 Trappistenbrouwerijen, maar inmiddels zijn er nog 10:
België:
Oosterijk:
Nederland:
Italië:
Verenigd Koninkrijk: